Amerikaanse koelkast inbouw? Alle info & tips

Ben jij op zoek naar een ruime Amerikaanse koelkast met veel moderne functies? En wil jij de koelkast in kunnen bouwen? Dan is een inbouw Amerikaanse koelkast wat je zoekt! 

In dit artikel kom je meer over de Amerikaanse koelkast inbouw te weten. Ontdek onder andere de voordelen en kom te weten waar je op moet letten.

Wat is een inbouw Amerikaanse koelkast?

In algemene zin is een Amerikaanse koelkast een grote koelkast, vaak met 2 side-by-side deuren. De koelkast bestaat uit een koel- en vriesgedeelte en beschikt vaak over handige extra’s als een ijsdispenser. 

Het type koelkast is er ook in een inbouw variant. De Amerikaanse inbouw koelkast kun je in jouw keuken verwerken. Als een Amerikaanse koelkast geschikt is voor inbouw, kun je hem achter een keukendeur plaatsen.

Ook kun je de Amerikaanse koelkast inbouwen in een nis. Zo creëer je eenheid in jouw keuken met Amerikaanse koelkast.

Waarom een Amerikaanse koelkast inbouwen?

Een Amerikaanse koelkast inbouwen in de keuken heeft meerdere voordelen. Twee daarvan steken er met kop en schouders bovenuit.

Die zetten we voor je op een rij:

  • Uniforme uitstraling keuken

Zodra je een Amerikaanse koelkast inbouwt past de uitstraling perfect bij de rest van de keuken. De grote Amerikaanse koelkast wordt zo mooi weggewerkt. Daardoor oogt de keuken minder druk. 

  • Ruimte besparen

In vergelijking met een vrijstaande koelkast, bespaart een inbouw je ruimte. Die ruimte kun je vervolgens weer benutten voor andere keukentoestellen of accessoires. 

Amerikaanse koelkast inbouwen in keuken? 4 aandachtspunten

Ga jij voor een inbouw Amerikaanse koelkast? Dan zijn er een paar tips die je kunnen helpen.

We zetten ze voor je op een rijtje: 

1: Let op de afmetingen

Het is misschien vanzelfsprekend, maar goed meten is bij de inbouw Amerikaanse koelkast het belangrijkst. Ga je de koelkast inbouwen in een nis? Zorg dan dat je de nis zorgvuldig meet. 

Kijk vervolgens of de afmetingen van de nis passen bij de afmetingen van de Amerikaanse koelkast. Vergelijk de maten met de hoogte, diepte en breedte.

Op basis van de afmetingen kies je de inbouw Amerikaanse koelkast die het meest geschikt is. Dat kan een kleine of grote Amerikaanse koelkast zijn. 

Tenzij je natuurlijk al een koelkast hebt. Heb je bijvoorbeeld een vrijstaande koelkast? Dan kun je ook die vrijstaande koelkast inbouwen. In dat geval hoef je niet naar een nieuwe koelkast op zoek te gaan. 

2: Ventilatieruimte in de Amerikaanse koelkast ombouw

Een koelkast heeft ruimte nodig om warmte kwijt te kunnen. Bij een Amerikaanse koelkast ombouw moet je daar rekening mee houden. Laat wat extra ruimte om de koelkast vrij.

Het is aan te raden om zeker 5 a 10 centimeter extra te rekenen. Probeer de koelkast dus niet exact in te bouwen in de nis, maar reken wat ruimer. 

De extra ruimte is niet alleen geschikt voor ventilatie. Het is ook essentieel als je voor een Amerikaanse koelkast met wateraansluiting gaat. Er moet immers ruimte zijn om die waterleiding aan te leggen.

Het is daarom ook goed om alvast te kijken waar de wateraansluiting zich bevindt. 

3: Deurtype: Side by Side koelkast inbouw of French door

De Amerikaanse inbouw koelkasten zijn er met diverse deuren. Je kunt kiezen voor een side by side koelkast inbouw of een koelkast met Franse deur. 

De side by side koelkast inbouw wordt ook wel de dubbele koelkast inbouw genoemd. Het gaat hier om een koelkast met 2 lange deuren. Het vries- en koelgedeelte zit naast elkaar. 

Een andere inbouw Amerikaanse koelkast, is de koelkast met Franse deur. Bij deze koelkast is de indeling horizontaal. Het koelgedeelte is boven het vriesgedeelte gemonteerd. 

Voor beide soorten geldt bij de inbouw dat er voldoende ruimte moet zijn om de deuren te openen. De deuren van de Amerikaanse koelkast kunnen behoorlijk breed zijn. Om lades uit te schuiven, moet die deur volledig geopend kunnen worden. 

4: Overweeg de installatie en plaatsing uit te besteden

Als je zelf vrij handig bent, kun je zelf de Amerikaanse koelkast inbouwen. Maar het kan ook goed zijn om een professional in te schakelen. Zeker als je niet overtuigd bent van jouw eigen klus vaardigheden.

Bij de Amerikaanse koelkast ombouw komt namelijk aardig wat kijken. 

Zodra je de inbouw uitbesteedt, weet je zeker dat het goed gaat. Je hoeft je er niet meer druk om te maken. De Amerikaanse koelkast wordt veilig en op de juiste manier geïnstalleerd. Het nadeel hiervan is dat dat wel extra kosten met zich meebrengt.
Veelgestelde vragen

Zijn alle Amerikaanse koelkasten geschikt om in te bouwen?

Niet alle Amerikaanse koelkasten zijn hiervoor geschikt. Het belangrijkst is, dat de inbouw Amerikaanse koelkast de juiste maten heeft. De afmetingen moeten overeenkomen met de beschikbare ruimte. Alleen dan kan de Amerikaanse koelkast worden ingebouwd. Als de koelkast namelijk niet past, kan dat leiden tot een verkeerde installatie of schade. 

Wat is een goede plek voor het inbouwen van een Amerikaanse koelkast?

De omgevingstemperatuur moet niet te laag en niet te hoog zijn. Plaats de koelkast niet op een plek waar de temperatuur lager is dan 10 graden. Ook moet het op de plek niet te warm of te vochtig zijn. Plaats de koelkast niet in de zon of direct naast een warmtebron van een ander apparaat, zoals de oven of verwarming. Als je voor een Amerikaanse koelkast met wateraansluiting gaat, moet er daarnaast een aansluiting in de buurt zijn. 


Plaats een reactie